December 27, 2010

it's a world language!


Semua orang mesti tau cakap dalam bahasa inggeris pon walaupun kite nih tak pandai sangat. i mean kurang bijak! maybe ade certain people tak perasan yang die dah cakap dalam bi. macam 'okay' (is english word, ok??). maybe again malu nak cakap dalam english coz' diorang tak pandai sangat bab translate ayat. but who care??? ade aku kesah! cakap macam orang mabuk pon tak pe. janji orang paham... i remember bila my english teacher said : if u cant really speak in english just spaek like PCK!. fuhh,it still in my mind though. i'm absolutely agreed with her. PCK is a good example nak mula berbahasa inggeris. my family cukup tak suke benar kat cerita tuh. they said, acting diorang over la bebenor! memang pon, tapi kalau nak belajar tak salah rite?

I remember lagi waktu i mula mula nak speaking la konon. time tuh dunia digegarkan dengan fenomena HARRY POTTER'. hah, dari sini la i belajar cakap english. dah i pon giler dgn si HP nih, siap hafal the whole dialog dalam HP1. sounds crazy, but trust me it works! sejak dari tuh, i mula jinak jinakkan diri i cakap english. dalam rumah i tak ramai orang yang boleh berbahasa inggeris. so i only spoke in english with my sis.

Later on, bile my sis dah masuk matrik tetiba je language die bertukar. macam ade bunyi mat saleh sikit. ahahaha! my sis kata, kat matrik buku semuanya dalam english. so she need to pratice a lot. ooooh, ni wonder la! lepas tuh jugak i dah mula baca english story books. baca la macam orang pandai walaupun tak paham. hentam sajalah.

Bila naik secondary pulak, science and maths dalam english. panic???
tak jugak. mak i kata, ok la tuh. nanti kat u pon dalam english jugak. takde la susah nanti. i pon agreed je lah. tapi memang pon. bila i buat revision nak rujuk buku lama pon tak boleh coz' dalam bm and die punya terms pon memang pelik dan panjang. so, english memang ok! jangan risau. kalau subjeci english susah, ade lagi subjects yang susah dari english okkkk??? 

special creadit to my beloved english teachers : Pn. Muhaini, teacher Sharifah, Pn. Salmiah, Mrs. Uma, Miss Janet, Pn. Santhi, Pn. Mazlin, Pn. Salmiah yang ajar time form 4 and last but least Ma'am Fatimah yang awesome! (since standard 1 until form 5) 

p/s : can't wait to read REMEMBER ME by Mary Higgins Clark. novel nih dah di'adapt' for movie pon starring Robot pati'ikan' a.k.a Robert Pattison.



No comments:

Post a Comment